Den hetaste trenden inom livsmedelsbranschen 2020 är lokalproducerad mat. Men hur nära ska det vara för att kallas lokalt – och är storskalighet en förutsättning för det lokala? Det sökte AGFO Talk på temat ”Lokalproducerat – hype eller framtid” svar på.
64,4 mil, det är gränsen för att det ska få kallas lokalproducerat – i iallafall i USA. I Frankrike är 15 mil en övre gräns och i Storbritannien finns definitionen att det ska vara producerat, förädlat, handlat med och sålt inom 4,8 mil. Det berättar AGFO:s Frida Jonson i sin inledande spaning.
Frida Jonson spanade om lokalproducerad mat.
Men i Sverige finns ingen gemensam definition. Sveriges lantbruksuniversitet försökte för ett antal år sedan definiera begreppet, men det stöp på att branschen inte kunde komma överens om hur den skulle se ut. Dock finns en dom i marknadsdomstolen som står fast att en vara som tillverkas i en fabrik och säljs över hela Sverige inte får kallas närproducerad. Men är det egentligen ett problem att det inte finns någon definition
En definition behövs
Ja, det är helt avgörande menar Magnus Holmegård, nordisk inköpschef för livsmedel på Sodexo, som varje år köper in cirka 8000 ton mat i Sverige till bland annat restaurang och offentliga kök. Enligt

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo