AGFO:s Lovisa Madås dröm går i uppfyllelse.

 Gillade du spaningar och nyheter om morgondagens mat? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! Signa upp dig här

Tänk dig att vara i ett rum fyllt med några av Sveriges bästa råvaror. Tänk dig att få ta del av den samlade kunskapen hos av några av Sveriges bästa lantbrukare. I veckan uppfylldes den drömmen när jag fick delta vid Exceptionell Råvaras smakmöte (se bilder här). Alltså, herregud så gott det var!

 
Projektet Exceptionell Råvara startades för sju år sedan av bland andra stjärnkocken Björn Frantzén. Syftet? Att fördjupa relationerna mellan kockar och producenter i Sverige, och på så sätt skapa förutsättningar för långsiktig utveckling av riktigt bra råvaror. Och samtidigt ge lantbrukare möjlighet att få bättre betalt för sitt arbete. Under åren har kyckling, smör, grädde, gris, nöt och grönsaker bedömts. Vid veckans möte sattes betyg i tre kategorier: fågel, gris och nöt. Koncentrationen i rummet, där kockarna betygsatte råvarorna, var minst sagt djup. I ett annat rum möttes producenter och andra aktörer, som yours truly, i workshops och föreläsningar.
Med mig från dagen tog jag en förtrollad gom och tre insikter:
Sudda ut gränserna
Aktörerna i livsmedelssystemet behöver förstå varandras utmaningar för att kunna få fram bättre råvaror. Sudda ut gränserna och lära av varandra. Det var slutsatsen från många av samtalen. Ett enkelt sätt: besök en bonde! Se och lär hur

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo