”Samtalen var bĂ„de inspirerande och tankevĂ€ckande.” Det skriver Peter Söderquist i veckans spaning att ha mött vĂ€rldsledande aktörer inom genteknik.
Det har varit mycket snack om nya gentekniken Crispr ett tag nu.
Den 1 juni hade vi ett Agfo Talk som handlade om genteknik och livsmedelsproduktion (se filmen nedan). Veckan dĂ€refter deltog jag i konferensen CRISPRcon, arrangerad av Harvard och MIT. Temat var ”konversationer om vetenskap, samhĂ€lle och framtiden för genetisk editering”. Och det var just konversationer och panelsamtal som var konferensens bĂ€rande tema.
Samtalen var bÄde inspirerande och tankevÀckande. Panelerna bestod av forskare, lantbrukare, miljöaktivister och representanter för stora företag. Men ocksÄ företrÀdare för ursprungsbefolkningar och religiösa grupper. Det var ofta oenighet i panelerna, men alltid resonerande och respektfulla dialoger. HÀr finns en utförligare spaning frÄn konferensen.
”En mer nyanserad debatt borde vi kunna skapa”
Flera av deltagarna pratade om lÀxan frÄn 1990-talet. NÀr GMO introducerades saknades den breda dialogen. Resultatet blev polarisering och minskat förtroende för bÄde forskning och politiska verktyg, kanske framför allt i Europa.
– Debatten har fĂ„tt fler nyanser, men fortfarande förknippas genteknik med Frankensteins monster och en skrĂ€mmande framtid, sa Kent Redford frĂ„n IUCN, Internationella naturvĂ„rdsunionen. Vi behöver lika bra storytelling för att berĂ€tta om de möjligheter som öppnas genom nya tekniker som

LÀs hela nyheten hÀr


En nyhet frÄn Agfo - News

En nyhet frÄn Agfo