Mjölkprotein utan ko blir godkänt som livsmedel, Bärta vinner mark och sillspad som protein – tre nyheter från veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Genombrott för kofritt mjölkprotein
Sedan 2014 har Perfect Day arbetat på ett mjölkprotein framtaget med mikrobisk fermentering – utan kor inblandade. Nu har FDA, motsvarigheten till Livsmedels- och Läkemedelsverket, godkänt proteinet som livsmedel. (Food Navigator) Läs mer ➔
Läs mer om framtidens mjölk i AGFO:s temaartikel här

Krisen förstärker redan stark trend
I coronakrisens spår lyfts frågor om självförsörjningsgrad och lokal matproduktion. Här samlar vi därför intervjuer, reportage och inspelningar på temat lokalproducerad mat. (AGFO) Läs mer ➔

Bärta vinner ny mark
Varumärket Bärtas burgare och bitar, gjorda på svenska fermenterade ärter, tar sig in på hyllan hos både Ica och Bergendahls. Swedish Temptations heter företaget bakom produkterna. (Food Supply) Läs mer ➔
Läs mer om växtbaserat protein i AGFO:s temaartikel här

Sakad nöt blir användbar ingrediens
Pektin, som används som förtjockningsmedel, kan utvinnas ur cashewnötsskal – en tidigare restprodukt. Det är danska Teknologisk Institut och startupbolaget Fruit-Up som tagit fram metoden. (Food Supply) Läs mer ➔

Målmedvetet arbete mot fossilfri produktion
Med egen produktion av solel och HVO eller eldrift på maskinerna har lantbrukaren Håkan Carlborg i Uppland snart gjort sig helt oberoende av fossila bränslen. (ATL, betallänk) Läs mer ➔
Läs mer

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo