KOntakta oss
kontakta oss

Genteknik och mat – hur går det ihop?

25 maj, 2018

Vårens fjärde AGFO talk handlar om hur det vi äter förändras, nu och i framtiden. Vad kan vi förvänta oss av framtida råvaror? Och vilka risker finns det? Välkommen på AGFO talk fredag 1 juni.
Boka din gratisplats här
Äpplen som inte mörknar så lätt, potatis med en bättre sammansättning av stärkelse, eller växter som är motståndskraftiga mot bladlöss. Det är exempel på forskning och utveckling med hjälp av modern genteknik.
En av de senaste teknikerna kallas CRISPR. Den ger möjlighet göra väldigt precisa ändringar av gener i en växt – utan att införa egenskaper utifrån. Det här kan komma att revolutionera utvecklingen av råvaror för hela vår matproduktion.
Men regelverket i Europa är svårgenomträngligt. Är CRISPR-modifierade växter en form av GMO? Under sommaren 2018 väntas EU-domstolen komma med ett besked i frågan. Det kommer att bli avgörande för hur forskning och utveckling kommer att kunna bedrivas i Sverige.
Vad innebär den nya tekniken? Vad kan vi förvänta oss av framtida råvaror? Och vilka risker finns det?
På scen:

Jens Sundström, docent i växtfysiolog SLU
Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen
Per Sandin, docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik SLU
Line Strand, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet
Peter Söderquist, AGFO
Lovisa Madås, AGFO

Har du inte möjlighet att delta? Lugn! Vi filmar så att du

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu