Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten. AGFO:s Lovisa Madås listar upcyclade lösningar att inspireras av.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Minska svinnet genom hela matsystemet och använd våra resurser smartare – det är forskarkåren eniga om. I våras skrev jag en spaning där jag lyfte fram åtta aktörer som skapar nya produkter från matsystemets sidoströmmar och restavfall (spaningen finns att läsa här). Dags att lyfta ytterligare aktörer att inspireras av.
 I projektet Resursfisk kartläggs tillgången på underutnyttjade fiskarter för att utvärdera deras potential som näringsrika och attraktiva livsmedelsprodukter. I årets upplaga av Fiskguiden från WWF lanseras till exempel braxen som ny matfisk.
 Finska EniferBio har tagin in 2,5 miljoner euro i investeringar från Nordic FoodTech VC och Voima Ventures. Bolaget fermenterar biobaserade sidoströmmar för att skapa en proteiningrediens som kan komma att ersätta soja i fiskfoder.
 I Storbritannien väcker Deep Branch investerarnas intresse. Ett bolag som vill förvandla koldioxid från industriella utsläpp till nya proteinkällor för djurfoder.
 Högberga Gård prisas för sin kompostmaskin som tuggar i sig gästernas matrester och omvandlar svinnet till näringsrik jord. På bara ett dygn kan 75 kilo rester förvandlas till 7,5 kilo kompostjord.
Paulig Incubator, PINC, ledde nyligen en investeringsrunda på 1,1 miljoner euro i startup-företaget Kaffe Bueno som återvinner och förädlar kaffeavfall till bland annat funktionella livsmedel. Saminvesterare var danska Växtfonden, The Yieldlab och en dansk ängelinvesterare.
I

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo