En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna – något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion. Följ med när vi listar 12 exempel.
Den tredje delen i vår matsvinnsserie (del ett finns här och del 2 finns här) hittar 12 resursutnyttjare som tar upp fajten mot matsvinnet och gör livsmedelssystemet cirkulärt – på riktigt.
1. Bröd blir öl som blir bröd
Foto: Toast
Sedan ett år tillbaka finns svinnölet Toast att köpa i Sverige. Det är ett öl som bryggs på gammalt bröd. Den engelske grundaren Tristram Stuart insåg att ”gammalt bröd finns det massor av och man kan få det nästan gratis. Öl kan man ta betalt för”. Toast i London var först med att göra öl på kasserat bröd, men nu följer många i deras spår. Dessutom kan man ta tillvara den urkokta dranken och baka bröd på. Därmed sluts kretsloppet.
Under våren 2019 lanserade restaurangen på Fotografiska tillsammans med Nya Carnegiebryggeriet, ölet Echo. Det bryggs på överblivet surdegsbröd från museirestaurangen enligt deras zero waste-filosofi.
2. Vegofärs av raps
Foto: iStock
I Lund jobbar livsmedelsforskaren Karolina Östbring med att ta fram en ny vegetarisk produkt gjord på resterna från rapsoljetillverkning. I dag utvinns olja från raps (Sverige producerar 130 000 ton rapsolja om året), och resterna blir grisfoder.

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo