KOntakta oss
kontakta oss

Stadsodling – så bör den utvecklas

18 maj, 2018

Vertikalodling, hydroponisk odling och akvaponi är tre system som är populära inom stadsodling. AGFO tog hjälp av professor Beatrix Alsanius vid Sveriges Lantbruksuniversitet för att lista för- och nackdelar, och vad som är viktigt framåt för respektive odlingssystem.
Vertikalodling

SÅ funkar det:
Inomhusodling, ofta hydroponisk odling med LED-ljus, i hyllsystem. För att det på riktigt ska vara en vertikal odling måste vattenflödet och näringslösningen gå uppifrån och ner. Exempelvis har köpcentrat Emporia i Malmö växter från golv till tak där vattnet och näringslösning rör sig uppifrån och ner.
Fördelar:

Mycket odling på liten yta
Platsoberoende
Året om-odling

NACKDELAR:

I behov av artificiell belysning
Arbetskraftsintensiv – går att byta ut med tekniska lösningar, men då krävs lönsamhet för att göra investeringen

VIKTIGT FRAMÅT:
Diversifiering blir viktigt.
– Det gäller att tänka i nya banor; vad kan man odla som ger högre lönsamhet än basilika och huvudsallat för att kompensera för kostnader som avancerade tekniksystem plus mark- och energikostnader, enligt Beatrix Alsanius.
Hydroponisk odling
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Så funkar det:
Odling inomhus, i vatten, utan jord med eller utan odlingssubstrat. Utöver vatten behövs också värme, ljus och växtnäring. Lämpar sig framför alla slags växter. Nytt nu är att man försöker göra det i liten skala i hemmet. Odling i hydroponiska system utvecklades på 1920-talet och fick ett uppsving på 1960-talet. En stor

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu