En fossilfri matproduktion – går det? Här samlar AGFO artiklar om skiftet till en fossilfri matproduktion och vilka utmaningar det kommer att innebära.
 
AGFO:s gästspanare Ann-Helen Meyer von Bremen tittar närmare på hur gödseln kan bli fossilfri.
”Konstgödsel är den näst största energiposten inom jordbruket”
Ann-Helen Meyer von Bremen gästspanade för AGFO på hur gödseln kan bli fossilfri.
Hon tog upp biologisk kvävefixering och användandet av förnyelsebara bränslen vid tillverkningen av konstgödsel. Två möjligheter, men som kräver stora förändringar som kanske inte är genomförbara. Läs Ann-Helens spaning här
 
Forskarna Serina Ahlgren och Erik Steen Jensen ger sin syn på framtidens gödsel. Foto: Istock, SLU, Rise
”I dag vet vi att konstgödseln både slukar fossil energi och bidrar till negativ miljö- och klimatpåverkan”
Hur ska våra åkrar gödslas i en fossilfri framtid? Här går Ann-Helen Meyer von Bremen på djupet i frågan om kvävegödsling av de svenska åkrarna.
Till sin hjälp tar hon Serina Ahlgren, forskare på Rise, och professor Erik Steen Jensen på SLU.  Läs hela artikeln här
 
Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött på Gotland. Foto: Fredrik Sundblad
”Vi landar i större frågor än vi kanske anade från början”
13 gårdar på Gotland banar väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött.
– Det första steget är att minska förbrukningen och sedan

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo