Hur förändras råvarorna vi äter, nu och i framtiden med genteknikens hjälp? Vad kan vi förvänta oss av framtida råvaror? Agfo summerar vårens intervjuer och spaningar i ämnet genteknik och mat.

Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

FORSKAREN

”Debatten var inte så nyanserad på 90-talet”
Vad innebär det att något är naturligt? En fråga som forskaren och filosofen Per Sandin har arbetat med i 20 år.
– Man benämner ofta naturlig som något positivt och ursprungligt medan ordet onaturlig indikerar det motsatta. Det är värderingar som kommer i dagen. Om nu det naturliga är något som definieras som bra så måste vi ställa följdfrågan ”varför är det naturliga bättre?”, säger Per Sandin, lektor i bioetik och miljöetik på Sveriges Lantbruksuniversitet och docent i filosofi vid KTH.
Han tar ”GMO-fria” popcorn, som säljs i länder där GMO, genetiskt modifierade organismer, tillåts, som exempel.
– Majs är en urgammal kulturväxt som har genmodifierats i årtusenden. Om man inte hade gjort det hade vi inte haft några popcorn i dag, förklarar han.
Per Sandin har forskat i miljöetik sedan 1999 då han skrev sin avhandling om försiktighetsprincipen. Nästa stora fråga för EU-domstolen att ta ställning till är användningen av Crispr-teknik inom kommersiell livsmedelsproduktion.
Du har arbetat med de här frågorna i snart

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo