Sverige har mycket att lära av grannländerna när vi nu siktar på en ökad matproduktion med större export. Här jämför vi Sverige, Danmark och Norge, sett ur innovations- och exportperspektiv.
”Ökat samarbete” och ”Uppdaterade lagar och mindre byråkrati”
Det tror företagen som svarade på AGFO:s enkät ”Vad hindrar svensk matinnovation” är medicinen som kan lyfta Sveriges från plats 14 i Europa när det gäller innovation inom livsmedel. Här kan du läsa hela rapporten
Läs även hur de globala investeringarna i matsystemet fördelar sig. Sverige ligger på tolfte plats – sist av de nordiska länderna
Danmark har satsat rätt i livsmedelssektorn. Foto: AGFO/Istock
Varför har Danmark lyckats?
Hur kommer det sig att Danmark rankade som nummer fem på Bloombergs innovationsranking inom livsmedel, medan Sverige ligger på fjortonde plats?
Agfo:s Frida Jonsson plockar ut några viktiga framgångsfaktorer som främjar innovation och export i Danmark Läs Fridas spaning här
Danish Food Cluster matchar mindre aktörer med större spelare i det danska matsystemet. Foto: Istock och Danish Food Cluster
Lone Ryg Olsen: ”Matexporten är en av Danmarks största näringar”
Sverige och Danmark går olika vägar när det gäller att tolka EU-direktiv för livsmedel.
När svenska myndigheter gärna drar i bromsen, gasar de danska. Danmark tolkar EU-reglerna annorlunda vilket stöttar producenternas produktion och försäljning. Lone Ryg Olsen, VD på Danish Food