Det tog 13 år. Men nu har forskare äntligen kartlagt vetets arvsmassa.
Faktum är att vete har fem gånger större arvsmassa än människan, därav att det har tagit så många år att genomföra trots att forskare har varit inblandade.
Vete har över 107 000 gener och mer än 4 miljoner genetiska markörer. Eftersom basfödan vete är världens vanligaste gröda trots kartläggningen kunna få stor betydelse för livsmedelsförsörjningen i världen.
– Genom att använda den informationen vi har tagit fram kan man ta fram sorter som är mer anpassade för lokala variationer. Vi tror att det är grunden för att kunna föda vår planet i framtiden, säger Kellye Eversole, vd för International Wheat Genome Sequencing Consortium till Wired.
En av målen med IWGSC:s arbete när de startade 2005 var att hjälpa till att förbättra nya växtegenskaper.
Bland annat kan man med informationen kunna utveckla vetesorter som är mer tork- eller regntåliga eller mer toleranta mot smittoangrepp.
Läs också:

Tema: Genteknik och mat – Hur förändrar råvarorna vi äter?

 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev!
Här berättar vi mer

The post Vetets arvsmassa nu kartlagt appeared first on AGFO.

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo