Content is King, säger man i mediebranschen. Varför inte säga samma sak i matvärlden? Det skriver veckans gästspanare Johan Jörgensen.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

Ingen har väl missat att näringsinnehållet i våra grönsaker har minskat radikalt sedan mitten på förra århundradet. Det är inte böndernas fel – det är ekonomernas. Ett enögt fokus på pris per kilo eller volym ger system som ökar antalet kilo eller volym, utan att fundera på vad som ryms i dem. Det är lika absurt som att kläder skulle sälja bättre ju större de var. Eller att priset på en biobiljett berodde enbart på filmens längd.
”Det är inte böndernas fel – det är ekonomernas”
Faktum är att det inte enbart är ekonomernas fel – det är även växtförädlarnas. Förädlar man växter enbart med fokus på vikt eller volym så måste något förr eller senare krascha. Smaken. Näringen. Jorden.
Om vi fokuserar på enbart storlek – använder vi då jorden rätt? Har de snabbväxande, stora arterna förmåga att tillgodogöra sig näringen i jorden? Eller äter de mest konstgödsel under sina korta men snabbt växande liv?
Den fantastiske amerikanske kocken Dan Barber har en växtförädlare han jobbar med som på allvar hävdar att

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo