Insekter som mat är bara i början av sin resa som industri. Anders Engström driver sajten Bugburger.se och menar att det finns viktiga vägval att göra för branschen.
Varför tror du på insekten som livsmedel?
– Allt som kan vara livsmedel behövs på grund av befolkningsutvecklingen och klimatförändringar. Vi har mindre arealer att odla på och hav fiskas ut. När jag startade sajten Bugburger.se handlade det om att få folk att få upp ögonen för proteinkällan och få bort äckelkänslan, men det har blivit mer om alla regler. Allt rör sig väldigt snabbt – utom regelverket.
Vilka negativa aspekter finns det med matinsekter?
– Jag är orolig för att vi har för bråttom och överför samma system från animalieproduktionen när vi bygger upp syrsfarmar. Det blir meningslöst om insekterna konkurrerar om mat till andra djur. Vi behöver skapa mer cirkulära system.
Du håller på med en bok om insekter.
– Ja, målet är att släppa den i år. Det är en ”insektsätarbibel” med handfasta tips, recept och argument varför vi ska äta insekter och fånga hela rörelsen kring insektsätande.
I veckan hoppas Anders Engström få sin automatiserade mjölmaskfarm så att han kan komma igång och odla.
 
Branschorganisationen Insektsföretagen har just etablerats. Vad är viktigast att fokusera på?
– De skapades

Läs hela nyheten här


En nyhet från Agfo - News

En nyhet från Agfo