Matsvinn och matavfall är resurser som bör utnyttjas och loopas – det inser allt fler. Följ med när vi listar 12 lösningar som omvandlar avfall till nya spännande produkter.
Initiativen är många och i vissa fall undrar man varför det inte har gjorts tidigare.
Foto: Acari
Skräpfisken blev läcker snack
För fem år sedan höll ”djävulsfisken” på att förstöra hela fiskbeståndet i den mexikanska staten Tabasco. Den förstörde fiskenät och åt upp andra fiskars ägg. Mike Mitchell, som då studerade internationell utveckling vid universitetet i Berkeley, såg problemet och torkade fisken till en snack, som han kallade El Diablito Jerky. Fem år senare säljer fisken som smör i solsken.
Mike Mitchells företag Acari har lyckats ta bort 60 ton djävulsfisk från vattnen och lokalbefolkningen har fått en god inkomstkälla av något som de förr bara kastade bort.
I Östersjön har spigg ökat explosionsartat och orsakar liknande problem. Frågan är: Vem blir först med spiggsnacks?
Foto: Repurposed pod
Kakaoskal utmärkt sötningsmedel
När kakaofrukten processats till choklad återstår dess skal och ur det pressar ecuadorianska företaget Repurposed Pod en magnesiumrik juice. Den kan användas som sötningsmedel i juice, kalla drycker, iste och färdiga cocktails.
Foto: Ventura Spirits
Söta gubbar i starksprit
Jordgubbar slängs i oerhörda mängder av eftersom de hinner bli dåliga innan de säljs i butik.