KOntakta oss
kontakta oss

12 tips för minskat matsvinn i hemmet

15 maj, 2019

Hushållen står för 75 procent av samhällets totala matavfall och knappt hälften av det är faktiskt mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan göras.
Enligt Naturvårdsverkets producerar svenska hushåll 938 000 ton matavfall årligen, vilket blir 97 kilo per person och år. Matavfall är exempelvis skal, kärnor, köttben, kaffesump och teblad som inte anses vara människoföda.
Matsvinn är istället mat hade kunnat ätas upp och som slängs i onödan.Enligt Livsmedelsverket kastar vi 19 kilo ätbar mat per person i soporna varje år. Dessutom häller vi ut 26 kilo ätbar mat och dryck i slasken per person och år. Totalt blir det 45 kilo matsvinn. Det här betyder att vi nästan skulle kunna halvera vår matavfall i hemmen – om dessa 45 kilo matsvinn istället åts upp.
Idag finns ingen exakt statistik över vilka livsmedel vi slänger mest av och mörkertalet är troligen stort. I december 2018 lät Axfood drygt 1 000 personer i åldrarna 16-79 år svara på frågan på frågan vad de slängt mest den senaste månaden. Topp tre blev mjukt bröd, gurka och banan. Läs hela resultatet här.           

AGFO har samlat ett antal exempel som motverkar att matsvinn uppkommer i

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu