KOntakta oss
kontakta oss

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

8 maj, 2019

Hur kan matsvinnet minska i butik, restaurang och offentliga kök? AGFO samlar inspirerande exempel och listar fyra skarpa råd till beslutsfattarna.
Kräv att alla aktörer som hanterar mat har en plan B för sitt matsvinn, utred producentansvar för maten och framför allt, formulera nationella mål för Sverige. Det här är tre av tio rekommendationer för minskat matsvinn, som Sveriges Lantbruksuniversitet sänder till landets beslutsfattare. 
– Vi måste börja med att formulera tydliga nationella mål för Sverige: 50 procent mindre matsvinn 2030 och därefter 75 procent mindre matsvinn 2050, säger Ingrid Strid, policyns huvudförfattare samt matsvinnsforskare.
Människor vet inte hur
Dessutom tror SLU på folkbildande insatser, till exempel att utöka ämnet hemkunskap för att utbilda unga människor i matbedömning.
– Numera förlitar vi oss på bäst-före-datumet och slänger maten så snart det har passerat. Människor måste lära sig lukta och smaka på maten, men problemet är att många faktiskt inte vet hur det ska smaka och lukta. Här tror jag att skolan kan göra en stor insats.
Läs SLU:s rekommendationer i sin helhet här.

Låt dig inspireras av 15 maträddare för butik, restaurang och storkök.
1. Smarta förpackningar
Foto: DynahMat
Intelligenta matförpackningar kan minska matsvinnet. Det menar Lunds tekniska högskola som forskar på intelligenta matförpackningar. Utrusta kylvaror med gps-uppkopplade sensorer som skickar information om varans temperatur, tid

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu