Veckans omvärldsbevakning präglas självklart av coronakrisen, men vi lyfter även sju futuristiska odlingar och nya investeringar i matsektorn.
Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här
Kolla in sju futuristiska odlingar
2050 bor 68 procent av världens befolkning i städer, spår man. Lokalt odlad mat nära städer blir en förutsättning. Här blir alla ytor där man kan odla intressanta. (Atlas Obscura) Läs mer ➔
Läs även AGFO-tema: Vertikalodlingar och stadsnära inomhusodling
Matjättar öppnar upp för lokalproducenter
Nödropet från småproducenter gav eko direkt – nu öppnar matjättarna så att det blir enklare för lantbrukare och mindre producenter att sälja via dagligvaruhandeln. (AGFO) Läs mer ➔
Corona tvingar till nytänk
Maträddarappen Karma har snabbt fått förändra verksamheten när restauranger kämpar. Bland annat har de börjat med leveranser och att sälja matboxar. ”I tuffa tider öppnas det upp för möjligheter att innovera, för att man är så illa tvungen.” (Breakit) Läs mer ➔
De ställer om – och gör det fort
Trestjärig Michelinkrog ställer om till hämtmat och konditori säljer bakkit istället för bakverk. Restaurangvärlden gör allt den kan för att överleva coronakrisen. (Forbes) Läs mer ➔
Från labb till butikshylla
Med hjälp av fermentering framställer amerikanska Clara Foods ett alternativt äggviteprotein. Senare i år kommer deras ”ägg” att dyka upp som ingrediens i bland annat proteindrinkar och under 2021 i olika