Den här veckan skriver vi om fjärrstyrda traktorer, algproduktion som tar fart i Lysekil och om EU:s mjukare inställning till kött. Här summerar vi nyheterna från veckan som gått.
Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här
De vill minska världens utsläpp
Med fem miljoner i investeringar kan Volta Greentech bygga en pilotfabrik i Lysekil för algodling. Deras algbaserade fodertillskott beräknas ta ner metanutsläpp från kors matsmältning med 60 procent. (Breakit) Läs mer ➔
”Innan vi är 30 ska vi omsätta 30 miljoner”
Filip Larsson och Sara Runsten började tillverka en halloumiliknande stekost 2017 av mjölk från familjens gård. Tre år senare gör de en storsatsning mot dagligvaruhandeln – och lanserar egen märkning. (AGFO) Läs mer ➔
Fjärrstyr traktorn – på mils avstånd
Vi vet att drönare kan styras långt utanför ögonkontakt, men skulle det även funka med en traktor? Maskintillverkaren Valtra presenterar en fjärrstyrd prototyp som på sikt kan lösa bristen på arbetskraft. (ATL) Läs mer ➔
Uppmjukad inställning till kött
”Sluta stimulera produktion och konsumtion av kött”. Så stod det i första utkastet av EU-kommissionen:s strategi Farm to Fork. Slutversionen blev istället: ”vi ska stödja alternativa proteiner samt uppmuntra till mindre konsumtion av rött och processat kött”.
(Euractiv) Läs mer ➔
Restaurangrapport: Från pandemi till upplopp
Kockar, restaurangägare och medarbetare skriver dagbok på amerikanska mattidningen Bon Appétits sajt och ger sina ögonblicksbilder av läget. (Bon Appétit) Läs mer ➔
Ekologiskt