KOntakta oss
kontakta oss

Är det nu alger blir coolt?

27 mars, 2020

Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Det skriver Kristofer Lund i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Mellan alla coronanyheter dök nyligen ett välbekant ansikte upp i mitt flöde. David Chang – amerikansk kocksuperkändis – glatt poserande med en näve tång i handen (bilden) över det som presenteras som Tingly Sweet Potato and Kelp Bowl. Snabbmatskedjan Sweetgreen lanserar ”skålen” i samarbete med Chang och algodlarna Atlantic Sea Farms.
Sweetgreen menar att 2020 är året då alger blir coolt. Stämmer det? Jag hoppas det!
Alger har länge målats upp som framtidens mat. En gröda som inte kräver odlingsmark, inget gödsel, ingen bevattning, inga växtskyddsmedel. En gröda som fångar koldioxid, producerar syre och tar till vara överskott på kväve och fosfor. En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen.
Nu verkar affärsmodellerna sakta komma på plats. En studie från KTH konstaterade nyligen att intäktspotentialen är god. En annan tydlig signal är uppmärksamheten från investerare. Swedish Algae Factory säkrade i dagarna ett kapitaltillskott om 53 miljoner.
En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen.
En

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu