KOntakta oss
kontakta oss

Branschen rör på sig

8 mars, 2018

Insekter förutspås av många vara en del av framtidens kost. En utveckling som är glädjande, skriver Lovisa Madås i veckans spaning.
 Än så länge är det inte tillåtet med insekter som livsmedel i Sverige, men många är eniga om att det bara är en tidsfråga. ”Vi står redo att börja sälja när vi får grönt ljus”, säger Coops hållbarhetschef Louise König i veckans intervju. Inte om – utan när.
Nyligen bildades branschorganisationen Insektsföretagen som vill lägga grunden för en svensk livsmedelsindustri med ätbara insekter. Än så länge är det inte tillåtet med insekter som livsmedel i Sverige, men många är eniga om att det bara är en tidsfråga. ”Vi står redo att börja sälja när vi får grönt ljus”, säger Coops hållbarhetschef Louise König i veckans intervju. Inte om – utan när.
Samtidigt har Finland tagit på sig ledartröjan, gett grönt ljus och bygger en insektsfabrik utanför staden Lovisa där hundratals ton insekter ska skördas varje år. Ute till havs bjuder Viking Line och Svenska Kocklandslaget på en ”krispig och frasig” insektsmeny.
Jag tycker den här utvecklingen är glädjande. Det är rolig att testa nya texturer, smaker och upplevelser. Att se på möjligheterna för att skapa en ny gren inom livsmedelsproduktion. Samtidigt väcker det frågor. Hur hållbar är en storskalig produktion? Jag frågar Åsa Berggren, professor vid Institutionen för ekologi vid SLU:
– Det allra bästa är om vi kan få en

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu