KOntakta oss
kontakta oss

Dagligvaruhandelns dolda matsvinn upp till ytan

17 september, 2019

Matsvinnet i dagligvaruhandeln är troligen betydligt större än vad man tidigare har trott. För första gången levererar nu butikerna själva siffror på matsvinnet till den officiella statistiken.
Livsmedelsbutikernas matsvinn står för drygt 2 procent av allt matsvinn enligt Naturvårdsverkets statistik. Siffrorna bygger bland annat på stickprov i butik och hur korrekta de är har ifrågasatts. Nu görs inhämtningen om – och för första gången levererar Ica, Coop, Lidl och Axfood egna siffror på matsvinnet.
– Det ska bli intressant att se hur mycket det kommer att skilja på siffrorna nu när vi för första gången får matavfallssiffror direkt från dagligvaruhandelns egna system samlade, säger Ida Adolfsson, handläggare på Naturvårdsverkets återvinningsenhet.
Det är matsvinnssiffrorna för 2017/2018 som i dagarna lämnas in till Naturvårdsverket. Förhoppningsvis kan de presenteras i slutet av februari 2020.
– Tidigare år har vi vägt samman siffror från kommunernas matavfallsinsamling, Statistiska centralbyråns företagsregister och plockanalyser i butiker. Plockanalyserna görs som stickprovskontroller i ett antal butiker och skalas sedan upp för att få fram ett värde för hela rikets livsmedelsbutiker. Det är där det kan finnas en osäkerhet i siffrorna eftersom det är tänkbart att vissa butiker just den dagen som stickprovet utfördes inte slängde speciellt mycket, medan de dagen efter kan ha slängt

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu