KOntakta oss
kontakta oss

Dags att gå under ytan

30 november, 2018

Akvakultur är en snabbt växande bransch, men tre stora utmaningar kvarstår. Det skriver gästspanaren Daniel Skavén Ruben.

Det här är en spaning från nyhetsbrevet AGFO weekly som kommer varje fredag. Inte på listan? Signa upp dig här

3 miljarder människor har fisk och skaldjur som daglig proteinkälla. Men två tredjedelar av världens fiskbistånd är redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hälften av världens efterfrågan genom akvakultur (även känt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. Nästan 90 procent av produktionen sker idag i Asien.
”Foderlösningar är på väg ut på marknaden, men finns bara i små kvantiteter.”
Den här branschen väntas växa snabbt globalt, men många utmaningar kvarstår. En är bristen på prisvärt, miljömässigt och hållbart foder, vilket fiskmjöl och sojamjöl oftast inte är. Foderlösningar som alger, insekter och encellsproteiner* är på väg ut på marknaden men finns än så länge bara i små kvantiteter. Att skydda fiskodlingar mot sjukdomar är en annan utmaning. Bristen på innovation och tekniska lösningar är en tredje.
90 av världens ledande akvakulturexperter – från startups, större företag, banker och investeringsfonder, till myndigheter och akademiker – möttes nyligen under konferensen InvestAqua i Nederländerna för att prata lösningar. Flera stora bolag planerar miljardinvesteringar i akvakultur, och förhoppningen är att skiftet ska främja mer hållbar akvakulturproduktion.
Företaget

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu