Därför handlar vi lokalproducerad mat

Rekoringar har blivit populärt. Men vilka drivkrafter finns för människor att handla lokalt? Heléna Lindström har djupdykt i fenomenet.
Idag finns 107 rekoringar runtom i Sverige. Rekoringar är grupper i sociala medier, främst på Facebook, där konsumenter och producenter ansluter sig till. Konsumenten beställer i förväg och sedan levererar producenten varorna till ett bestämt utlämningsställe. Heléna Lindström läser Environmental Economics and Management vid Sveriges Lantbruksuniversitet och har just skrivit klart sin masteruppsats Local Food Markets – Consumer perspectives and values.
– Jag började köpa lokalproducerad mat på Ica, men den var ofta slut och jag började leta efter andra vägar. Det var då jag stötte på rekoringarna, berättar Heléna Lindström.
Heléna Lindström gick med i en rad rekoringsgrupper och valde sedan ut en i Uppsala, en i Skövde och en i Malmö och bad om att få göra djupintervjuer med medlemmarna. 14 personer hörde av sig, alla kvinnor.
Läs också: 16 tjänster för lokalproducerad mat
– Jag lägger ingen värdering i det, de var spridda både geografiskt och åldersmässigt. Till de utlämningsställena kom däremot både kvinnor och män och handlade. Kanske är kvinnor mer benägna att ställa upp i intervjusammanhang, resonerar Heléna Lindström.
Måna om producenterna
De som Helena Lindström intervjuade var måna om producenterna. Man vill möjliggöra för

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram