KOntakta oss
kontakta oss

Data i jordbruket – vad blir nästa steg?

1 november, 2018

Floden av data i jordbruket kommer att förändra hur vi producerar maten. Vilka är farhågorna, möjligheterna och vad blir nästa steg? AGFO har frågat experterna.
Mats Söderström, SLU
Mats Söderström navigerar en drönare som fotograferar honom i samma stund.
Vad är det viktigaste som händer just nu inom data i jordbruket?
– För mig som forskare inom precisionsodling och utveckling av tjänster för lantbrukare som bygger på digitala data, så är det viktigaste ökningen av tillgång på olika data. Data som kan användas för att skapa smarta lösningar som är lätta att använda, och som kan underlätta och förbättra i odlingen. Exempelvis vad gäller säkerställd kvalitet, högre skördar och mindre miljöpåverkan. Om det finns relevant data som är lättillgänglig, då gynnar det lantbrukaren, enligt Mats Söderström som är forskare vid Precisionsodling och pedometri, vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara.
Mats Söderström var bland de första i Sverige att beskriva och utveckla principerna för modern precisionsodling med GIS- och GPS-teknik.
”För lantbrukaren kan det betyda bättre beslutsstöd, för matkonsumenter kan det betyda bättre spårbarhet.”
På vilket sätt förändrar data jordbrukets affärer?
– Det kan vara gynnsamt på olika sätt i olika led. För lantbrukaren kan det betyda bättre beslutsstöd, för matkonsumenter kan det betyda bättre spårbarhet och därmed på ett sätt

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu