KOntakta oss
kontakta oss

De kan odla 1 000 ton bladgrönt på höjden per år

11 juni, 2018

Så tog de idén från bastusnack till tusen ton om året. Snart skördar startupföretaget Ljusgårda sina första fem ton rucola i en före detta träindustrilokal i västgötska Tibro.

 Trendspaningar och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

– Fem ton är en tjugondel av vår totala produktionskapacitet per månad på 7 000 kvm. Just nu odlar vi rucola och så småningom även annan småbladssallad, som vi säljer direkt till butik, berättar Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson.
Youtubeklipp som inspiration
För två år sedan satt tre Tibrokillar och snackade hydroponisk odling i en bastu. Någon av dem hade sett ett klipp på Youtube och de frågade sig om det verkligen kunde funka. Eftersom de alla är händiga byggde de en testodling som gav skörd, om än i liten skala.
Förra sommaren stötte Andreas Wilhelmsson ihop med de nyblivna hydroponibönderna och bestämde sig för att köpa in sig i företaget. Andreas Wilhelmsson kommer egentligen från IT-branschen men ville involvera sig i ett hightechbolag som gör något bra för Sverige.
– Vi ska som svenska odlare förse Sverige med svenska grönsaker. Det är dels en miljömässig aspekt, för att slippa transporterna, men i den nationella strategin ligger också att vi ska bli allt mer självförsörjande, förklarar han.
En

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu