Matvarukedjan Paradiset i konkurs, baljväxtboom i USA och datamodell för cirkulära samhällen. Här sammanfattar den här veckans nyheter i livsmedelssystemet.
Så byggs cirkulära samhällen
De tar fram en datamodell för cirkulära och självförsörjande samhällen med hjälp av artificiell intelligens. White Arkitekter och ReGen Villages tittar bland annat på lokal matproduktion, vertikalodling och akvaponik. (Energinyheter) Läs mer ➔
De bemöter kritiken mot CO2-märkning
Max Burgers, Mat.se, Findus och Oatly CO2-märker sin mat för att kunden vill veta hur stora utsläpp maten orsakar. Klimatmärkningen får dock kritik som vi låter aktörerna bemöta. (AGFO) Läs mer ➔
Världen efter coronaviruset
”När människor ges ett val mellan integritet och hälsa, väljer de vanligtvis hälsa”. Det skriver författaren till böckerna Sapiens och Homo Deus, Yuval Noah Harari, i en krönika. (Financial Times) Läs mer ➔
”Många småföretagare drabbas av coronaödet”
Coronakrisen blev spiken i kistan för matvarukedjan Paradiset som gått i konkurs. Bolagets finansiärer skulle skjuta till kapital men börskraschen omöjliggjorde detta, enligt grundaren. (Fri-Köpenskap) Läs mer ➔
Baljväxtboom när USA bunkrar bönor
Bunkrandet i Coronavirusets spår har nått baljväxterna. Den totala försäljningen har ökat med 40 procent i USA och för vissa producenter, som Goya Foods, är ökningen hela 400 procent. (New York Times) Läs mer ➔
Inte bara sallat och örter
Fem forskare vid SLU i Alnarp skriver i en debattartikel att de tror att robotisering och artificiell intelligens kan bana väg även för mer näringstäta livsmedel