KOntakta oss
kontakta oss

Det krävs för lyckad digitalisering av jordbruket

7 november, 2019

Ett antal faktorer är helt avgörande framåt för hur lyckad digitaliseringen blir för jordbruket. Jonas Engström vid Rise som driver omtalade testbädden utanför Uppsala pekar ut det viktigaste.
Tillgång till gårdens data över tid är en sådan.
– Viktigast av allt är att vi hittar gemensamma dataformat som gynnar delning av data och konkurrens. Det är dit vi måste komma och inte låsa data som vissa större aktörer tenderar att göra, säger Jonas Engström, projektledare för testbädden som forskningsinstitutet RISE driver tillsammans med 18 samarbetspartners.

Jonas Engström, RISE.
Data, AI och robotisering kommer att omvandla jordbruket. En viktig del handlar om hur lantbruksdata samlas in från maskiner, åkrar och djur och sedan används som bas för beslutsstöd för lantbrukaren och på sikt även självkörande jordbruksmaskiner. Men utvecklingen går fort och än finns inte någon övergripande infrastruktur.
– Det finns ingen gemensam standard för hur data ska hanteras och delas, så nu gäller det att komma överens om hur det ska gå till, så att alla inte börjar jobba på egna system, säger Jonas Engström.
Han betonar hur viktigt det är att man bygger öppna och säkra plattformar från start, där även hantering av rättigheter till data är viktiga delar. För lantbrukare är det också viktigt att data samlad hos en

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu