KOntakta oss
kontakta oss

Det svänger om mjölken

19 mars, 2021

Nyss var den både livsfarlig och beskylldes för att representera den amerikanska altright-rörelsen och fascism. På senare tid har pendeln börjat slå åt andra håll.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

Det väckte viss uppmärksamhet på sociala medier när Gunhild Stordalen iförd overall satt och mjölkade en ko på världsmjölkdagen förra året och propagerade för mjölk. Hennes budskap var att det inte är korna i sig som är problemet utan snarare hur jordbruket bedrivs. Det var en tydlig nyansering av det tidigare budskapet i Eat Lancet-rapporten som Stordalen medverkade i, om att kraftigt minska animalierna.
Nyligen publicerade forskare på Chalmers en studie som visade att det var mindre risk att barn skulle utveckla allergier mot födoämnen om deras mammor drack mjölk under amningen. En teori är att det finns något i mjölken som stimulerar immunsystemet hos barnen. En annan att mammor som äter mättat mjölkfett, äter mindre omättade fetter. Sedan tidigare vet man att omättade fetter motverkar immunsystemets mognad hos små barn.
Det är viktigare att titta på hur hela tallriken ser ut
Budskapet om att omättade fetter (fisk, nötter, oliv- och rapsolja) är nyttiga och mättade fettsyror (animalier, kokosfett och palmolja) är farliga, håller alltså på att

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu