Digital djurhälsa dundrar fram

Gästspanaren Katja Samoilina spanar efter de senaste innovationerna på lantbruksmässan EuroTier i Tyskland och konstaterar att djurvälfärd och djurhälsa är i fokus. 
Peppad, hoppfull och med famnen full av broschyrer lämnar jag spännande EuroTier i Hannover. Det är en av Europas största lantbruksmässor där se senaste innovationerna visas upp.
EU-parlamentet har nyligen röstat för striktare antibiotikaregler till djur där Sverige redan är EU-bäst. Nu måste övriga länder anpassa sig. Djurhälsa och djurvälfärd var därför inte oväntat huvudämnen på årets mässa, något som avspeglades i innovationerna.

”Konsumenter vill äta med gott samvete.”

Intresset för nya appar och sensorer som samlar, bearbetar och analyserar olika typer av data var stort – från beteende av enskilt djur till övervakning över hela gården. Klassiska digitala programvaror för djurhållning är populärt men bara 43 procent använder dem regelbundet. Mindre än 25 procent använder digitala lösningar för hela gården, enligt en undersökning av Agrifuture Insights som gjorts i Tyskland, Polen, USA och Frankrike.
Omvärlden kräver snabba förändringar och ökad transparens: lagstiftningen blir striktare och konsumenter vill äta med gott samvete. Big Data för lantbrukare blir i den kontexten inte bara ett buzzword utan gör det möjligt att fördjupa insikterna om sin verksamhet och kommunicera det.
Jag undrar vilka ämnen som blir centrala på EuroTier kommande år. Hållbarhet och minskning av tex ammoniak i djurhållning hamnar mer i fokus. På just det

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram