Digitalisering – en scenförändring för nötköttsbönder

Smart våg samlar in data och kan spara pengar för nötköttsföretagare. ”För oss är vågstationen bara en datainsamlare. Det är det vi kan göra med informationen som är spännande och lönsamt för gårdarna”, säger Henrik Österlund på agtechbolaget Hencol.
Henrik Österlund, en av grundarna till företaget Hencol, har tagit fram ett stalldatorsystem med obemannad vägning av nötdjur, som ger bättre beslutsunderlag till lantbrukaren.
Den största utmaningen är att förklara vad den faktiskt kan göra för ett enskilt företag.
– För många är vågen just bara en våg, innan vi beskriver hur informationen som systemet producerar kan användas för att effektivisera produktionen, säger Henrik Österlund.
”Med nästa generationsskifte är en digitaliserad produktion en självklarhet”
– Vår IoT-plattform visar djurens exakta tillväxtkurva, vilket betyder att bonden kan optimera fodret och på så vis gasa eller bromsa tillväxten och även undvika överutfodring. Du ser även om något djur släpar efter i tillväxt. Slakten kan du i stort sett planera på dagen, och samtidigt beräkna vad varje djur kommer att väga vid tillfället. Det blir en helt annan förutsägbarhet i produktionen, vilket sparar mycket pengar, förklarar Henrik Österlund.
”Slippa ovälkomna överraskningar”
Han ser också hur både slakterier och slakttransporter kan kopplas upp mot systemet.
– Om alla parter använde vår plattform skulle även

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram