KOntakta oss
kontakta oss

Dyr hantering hämmar matsvinnsräddare

23 september, 2019

Enorm flexibilitet och låga inkomster – trots att företag som räddar mat hyllas är det en verksamhet som har det tufft. Det kostar helt enkelt för mycket att rädda mat.
En stor utmaning i matsvinnssammanhang är färska grönsaker och frukt. 90 procent av all frukt kommer i containrar till Sverige via hamnen i Helsingborg.
Håkan Erlandsson är ICA Sveriges logistikchef vid DE Helsingborg berättar hur de arbetar med svinn som uppkommer tidigt i logistikkedjan. Gods som inte hållet måttet är leverantörens ansvar, berättar han.
Det innebär att exempelvis tomater som fraktats från Spanien och som i hamnen i Helsingborg upptäcks inte vara tillräckligt bra antingen kan fraktas tillbaka eller som det vanligen blir – till en biogasanläggning.
– Är det närliggande leverantörer kan de välja att ta tillbaka leveransen för att sortera upp den. Är det långväga leveranser går den till en biogasanläggning i Helsingborg. Men, vi vill självklart alltid se vad som kan gå till försäljning till kunderna och därför gör vi också en sortering internt i huset, säger Håkan Erlandsson.
DE Helsingborg har tre kanaler som de från lagret i Helsingborg skänker till.
– Det är Rescued Fruits, Frälsningsarmén och Hemlösas hus. Hit skänker vi mat som inte hinner gå till försäljning men som

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu