KOntakta oss
kontakta oss

EIP Agri innovationsprojekt: Exaktare skördeprognoser för en effektiv och hållbar odling av grönsaker

18 juni, 2020

På SmartAgri har vi varit delaktiga i flera ansökningar till de innovationsstöden som funnits att söka inom Landsbygdsnätverkets EIP-Agri. Många av dessa projekt löper över flera år. Vi tänkte att nu är det dags att börja presentera de projekt där vi varit delaktiga på olika sätt. Varje projekt är unikt i hur långt de kommit och i de utmaningar som de har.

Först ut är bolaget Solvi. Projektet beviljades 2,7 miljoner SEK och heter: Exaktare skördeprognoser för en effektiv och hållbar odling av grönsaker.

Följande text är taget ur Landsbygdsnätverkets egna presentation av alla godkända EIP Agri projekt.

I ett projekt om exaktare skördeprognoser utvecklas en algoritm som uppskattar vikten av vitkålsgrödan som växer på fältet, genom analys av bilder tagna med drönarflyg. Genom bildanalys beräknas plantornas storlek, och det finns en god korrelation mellan plantornas diameter och vikt.

- Det ser mycket bra ut, men det finns ännu en del saker att jobba vidare med. Tre-fyra centimeter i diameter på ett vitkålshuvud gör ett helt kilo i vikt, så om den ligger lite snett eller med ett blad över, så blir det plötsligt svårare att göra bedömningen. Till den här säsongen ska vi prova att köra på lägre höjder för att få bättre bildkvalitet, säger Igor Tihonov, grundare av Solvi AB.

Testar tekniken i flera fält

Denna säsong är fokus på att testa olika sorter av vitkål och rödkål. Försöken görs i sommar på fem fält i Östergötland och Skåne.

- Att manuellt jobba med skördeprognoser tar mycket tid för odlaren och har dessutom ofta hög felmarginal. Det är inte ovanligt att odlare tvingas till en överproduktion för att kunna garantera leveransvolymer. Men ett sådant här verktyg kan skörden anpassas bättre, vilket leder till en effektivare produktion och mindre svinn, säger Patrick Sjöberg, rådgivare på NIBIO.

Bra verktyg för prognos

Genom drönarflygningar blir det lättare att följa grödan under hela tillväxtfasen. På så sätt kan man optimera produktionen för att nå målet med mindre insatser.

- Det är häftigt vilken översikt man får och hur det växer på olika delar av fältet. Varför växer det så olika ibland? Sådan feedback är också jätteviktig att få, och detta syns mycket bättre från luften. Jag är fascinerad av vilken skärpa det är i bilderna. Man kan zooma in på varje individuell planta och följa dess tillväxt och hälsa, berättar Kristina Anderback, projektledare på Agroväst.

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu