KOntakta oss
kontakta oss

”En jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige”

9 januari, 2020

Stjärnprydda restauranger i Norden använder deras råvaror och utländska lyxkrogar har bett om att få köpa. Men för Nordisk Råvara är snarare målet att svenska skolbarn ska äta deras baljväxter.
Nordisk Råvara, som tar fram skandinaviska grödor för industri och marknad, startades av Tomas Erlandsson och Gunnar Backman för tio år sedan. Från dag ett har de själva jobbat med att ta fram nya sorter.
– Vi har handsått och handskördat och så småningom kunnat skörda med försöksmaskiner. Det är förstås stora kostnader som tar lång tid att räkna hem, men vi är entusiaster med en långsiktig vision och som jobbar tillsammans med likasinnade, berättar Tomas Erlandsson för AGFO.

Tomas Erlandsson, grundare Nordisk Råvara.
De senaste fyra åren har de haft produkter till försäljning. I sortimentet finns ett femtontal sorter bönor, ärter, linser och quinoa.
Delar på risken
– Det finns en jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige, det är inte där utmaningen ligger. Det är i risktagandet och att få till en svensk kedja från torkning, resning och förädling till packat påse. Just med specialgrödor är det nya lösningar, lärdomar och utmaningar för varje produkt, säger Tomas Erlandsson.
Han och Gunnar Backman förstod tidigt att ett odlarnätverk skulle bli nödvändigt.
– Det är inte lätt för en

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu