En nyanserad debatt blommar ut

”Samtalen var både inspirerande och tankeväckande.” Det skriver Peter Söderquist i veckans spaning att ha mött världsledande aktörer inom genteknik.
Det har varit mycket snack om nya gentekniken Crispr ett tag nu.
Den 1 juni hade vi ett Agfo Talk som handlade om genteknik och livsmedelsproduktion (se filmen nedan). Veckan därefter deltog jag i konferensen CRISPRcon, arrangerad av Harvard och MIT. Temat var ”konversationer om vetenskap, samhälle och framtiden för genetisk editering”. Och det var just konversationer och panelsamtal som var konferensens bärande tema.
Samtalen var både inspirerande och tankeväckande. Panelerna bestod av forskare, lantbrukare, miljöaktivister och representanter för stora företag. Men också företrädare för ursprungsbefolkningar och religiösa grupper. Det var ofta oenighet i panelerna, men alltid resonerande och respektfulla dialoger. Här finns en utförligare spaning från konferensen.
”En mer nyanserad debatt borde vi kunna skapa”
Flera av deltagarna pratade om läxan från 1990-talet. När GMO introducerades saknades den breda dialogen. Resultatet blev polarisering och minskat förtroende för både forskning och politiska verktyg, kanske framför allt i Europa.
– Debatten har fått fler nyanser, men fortfarande förknippas genteknik med Frankensteins monster och en skrämmande framtid, sa Kent Redford från IUCN, Internationella naturvårdsunionen. Vi behöver lika bra storytelling för att berätta om de möjligheter som öppnas genom nya tekniker som

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram