En ovanlig frukost

Vet du vad en julahög är? AGFO:s Frida Jonson introducerar oss för denna gamla symbol för jordbruksåret i veckans spaning.

 
Först vill jag passa på att välkomna de av er som är nytillkomna läsare. Kul att ni är här! Ni är i gott sällskap –  här finns entreprenörer, forskare, lantbrukare, studenter, investerare, storföretag. Gemensamt är en nyfikenhet på förändringen som sker i matsystemet från jord till bord.
På tal om bord. Min favorit på julbordet är helt klart julahögen, den traditionella frukosthögen på julaftons morgon. Underst en vetekrans och på det en hög av småkakor som kolakakor, schackrutor och pepparkakor. Och ja, till frukost.
En gammal tradition som var självklar för ett par hundra år sedan i bondesamhället, även om högen inte ser exakt likadan ut idag. Julahögen fick symbolisera hela jordbruksåret, en tid av överflöd och fulla förråd. Det ser ju inte ut så längre, överflödet finns nu året runt. Och med det matsvinnet. Man var bättre på att hushålla förr och det borde vi anamma mer.
”Det ser ju inte ut så längre, överflödet finns nu året runt.”
Nåväl. När jullugnet infinner sig så har vi samlat läsning i olika temaartiklar. Som till exempel om allt spännande som händer kring fisk och alger. Eller varför inte ta en titt på vad som pågår på köttsidan eller

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram