Ett helsvenskt proteinskifte får vänta

Vegetariska alternativ till kött, fisk och fågel är numera lätta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda på svenska råvaror är dock sällsynta. Häng med på AGFO:s jakt efter helsvenska vegoprodukter.

 Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

Det odlas förhållandevis lite vegetariska råvaror som kan ersätta traditionella proteinkällor i Sverige. Det är också anledningen till att ytterst få av de vegetariska och veganska produkterna ute i livsmedelshandeln innehåller just svenska råvaror. Flera av dem baseras till exempel på sojabönor som odlas utomlands.
För många som valt att äta vegetariskt är miljöaspekten viktig, och det slutgiltiga miljöbetyget för många av vegoalternativen blir därför diskutabelt.
Fram till 2020 satsar regeringen 90 miljoner kronor på växtförädling. En del av satsningen handlar om att ta fram nya svenska proteingrödor. Enligt Jordbruksverket odlades år 2016 baljväxter på 65 700 hektar i Sverige, vilket motsvarade 2,5 procent av den totala åkermarken.
Till baljväxter räknas ärter, åkerbönor, konservärter och bruna bönor. 2017 sjönk antalet hektar som odlades med baljväxter med 10 procent. Samtidigt importerar vi flera hundra tusen ton baljväxter.
Vi synade innehållet i de traditionella proteinalternativen, som Oumph, Tofu, Kinafärs och Tempeh, och kan konstatera att ingen av produkterna innehåller enbart svenska råvaror.
Här är vegoalternativen med

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram