Den här veckan samlar AGFO stora som små nyheter från livsmedelssystemets alla hörn om hur utbrottet av Covid–19 påverkar sektorn.
Lantbrukare oroas över personal- och fodertillgång
Om det blir en hög andel sjukdomsfall till följd av Covid-19-viruset kan den svenska livsmedelsproduktionen påverkas. Många lantbruk är enmansföretag och där kan sjukdom slå hårt när det snart är vårbruk. Den största oron är enligt Jordbruksverket foderförsörjningen till djuren, om det skulle uppstå problem i logistiken mellan EU och Sverige. Läs mer på SvD.
Särskilt stödpaket till startups diskuteras
Almi, Näringsdepartementet och Tillväxtverket diskuterar just nu ett särskilt stödpaket till startups. Läs mer på Breakit.
Självförsörjningsgraden en het fråga
”Sveriges självförsörjningsgrad är sorgligt låg och det behövs inte mycket innan beredskapen prövas”. Så skriver Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson. Läs hela ledaren här.
Få koll på det senaste inom framtidens matsystem. Vårt nyhetsbrev AGFO weekly levereras varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här
”Lager börjar sina”
Matkedjan Matvärlden som importerar från hela världen har sett en försäljningsökning på 200 procent den senaste tiden. Men de långa leveranstiderna oroar. Läs mer hos Fri-Köpenskap.
Mindre företag måste skyddas
Staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas. Det är mest viktigt för Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) mindre medlemmar, såsom bagerier,