Experterna: Det här är framtidens djurhälsa

Reglerna för antibiotika skärps inom EU och djurskydd kommer allt högre upp på agendan. Nu digitaliseras djurhälsan i allt högre utsträckning – och de svenska företagen ligger långt framme.
Djurhälsa hamnar allt högre upp på dagordningen och i takt med det utvecklas nya lösningar som bygger på artificiell intelligens, maskininlärning, sensorer och appar. Digitaliseringen gör det möjligt att övervaka djuren på ett helt nytt sätt.
Svenska startupbolaget Agricam löser en av mjölkbranschens mest kostsamma sjukdomar, nämligen juverinflammation eller mastit som det heter. I samband med mjölkningen kan deras värmekamerasystem upptäcka juverinflammation två till tre dagar innan den bryter ut och slå larm. Åtgärdsförslagen är anpassade efter gårdens djurbesättning och dessutom kan en så kallad strategiveterinär nås på telefon dygnet runt, ungefär som en Kry-app.
– Ur lantbrukarens perspektiv handlar det om att tjäna kronor och ören på djuren och på mjölken. Om till exempel ett djur efter att ha kalvat inte producerar mjölk som det ska, ja då förlorar man stora pengar. Lantbrukare vill därför göra hållbara och lönsamma investeringar. När vi pratar om djurhälsa kopplat till tekniska lösningar gäller det att upptäcka mikrotendenser i tid. Vi är alltid på tå och jobbar med minutiös intrimning – det är där har vi vårt

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram