KOntakta oss
kontakta oss

Fältrobotarna är här för att stanna

29 mars, 2018

12,8 miljarder dollar. Så mycket förväntas marknaden för robotar inom jordbruket vara värd 2022, enligt en rapport. Hisnande.
Fältrobotar, alltså mer eller mindre självgående fordon som kan så, rensa ogräs eller applicera gödning eller växtskyddsmedel är här för att stanna. Högre skördar, brist på arbetskraft, effektivisering ihop med ökad precision kopplad till miljöfrågor är några faktorer som driver utvecklingen.
Länge har utvecklingen gått mot större maskiner, men tunga maskiner packar marken vilket kan ge lägre skördar. Det talar för mindre maskiner på åkrarna, kanske i svärmar som tar sig an monotona uppgifter.
Men än så länge är utvecklingen i sin linda. Det bubblar av innovation, men det är skralt på marknaden.
Varför då kan man fråga? Ja, det är dyrt. Det finns tekniska hinder att överbrygga innan robotar blir ett självklart inslag på fältet. En åker ser aldrig likadan ut. Navigation och positionering måste fungera som ett urverk. Dödsolyckan i USA med den självkörande Volvobilen riktar ljuset mot säkerheten. Kalkylen måste gå ihop; tjänar jag på det jämfört med om människor utför uppgiften. Och kan jag lita på att jobbet blir gjort? Om det har jag pratat med svenska fältroboten Ekobots grundare om. En intervju med Ulf Nordbeck kan du kan läsa här!
Ekobot har också letat

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu