Fem hinder för svensk sojaodling

Den älskade och samtidigt kritiserade sojabönan är högaktuell. Det går faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder.
När man pratar om proteinskiftet – om att allt fler människor borde gå över till att äta mer vegetabiliska proteiner – dyker ständigt sojabönan upp. Den särdeles nyttiga bönan kan även agera klimatbov i fel sällskap.
Kan man odla sojabönor i Sverige?
Ja, det går att odla sojabönor i södra Sverige och på Öland och Gotland – på lätta jordar med varm jordtemperatur. Men det har sina sidor, därför är det få som gör det.

Sojabönan har en lång växtperiod, den sås i slutet av april eller i början av maj och tröskas först i oktober. Därför finns ingen tid att så spannmål på hösten direkt efter sojan.
Det finns även risk att sojabönan inte mognar av innan kylan blir för svår ­– och då blir det ingen skörd alls.
För att på allvar kunna odla sojabönor i Sverige bör fler sorter som är anpassade för vårt klimat tas fram. Dessutom måste en ekologisk ogräsbekämpning som är effektiv utvecklas.
En storskalig baljväxtodling till livsmedel kräver en maskinpark som klarar det. För skörd av bönor krävs att tröskornas skärbord kommer åt långt ner mot marken eftersom bönorna

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram