KOntakta oss
kontakta oss

Finland har bäddat för innovation

12 november, 2019

Kapitalet växer och finsk foodtech är på frammarsch, visar AGFO:s rundringning. Tre aktörer listar sju intressanta företag i Finland.
En sak står ut när man pratar innovation med aktörer inom det finska livsmedelssystemet – de ser inte Finland som sin huvudmarknad.
– Vi kan inte begränsa oss till att jobba inom landet, det är vi för små för. Finska startups måste gå direkt ut på den europeiska eller asiatiska marknaden, säger Mirva Lampinen, co-creation manager på den teknologiska forskningscentralen VTT* i Finland.

Mirva Lampinen, VTT.
Hon är ansvarig för den kommande etableringen av EIT Food Fan acceleratorprogram i Helsingfors, vilket är ett steg i landets uttalade strävan att ingå i ett europeiskt livsmedelssystem. I januari 2020 öppnas ansökningen till 2020 års acceleratorsprogram. Totalt 60 startups ska vaskas fram i Europa. De kan finnas inom exempelvis livsmedelssäkerhet, alternativa proteiner, maskininlärning, funktionella livsmedel och effektiviseringar inom livsmedelskedjan.

EIT Food Fan startade för tre år sedan och finns i Tyskland, Spanien, Israel och Schweiz och nu även i Finland. Förutom VTT ingår Helsingfors universitet och mejerijätten Valio som partners.

Det finska livsmedelssystemet har påbörjat sin innovationsresa med en brant utvecklingskurva. Enligt Mirva Lampinen är det ännu en överdrift att påstå att det blomstrar, men nu är ett helt system som ska

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu