KOntakta oss
kontakta oss

Förpackningsfrågorna får svar

29 september, 2020

AGFO Talk på temat ”Fossilfria förpackningar – utopi eller inom räckhåll” engagerade rejält – livechatten glödde. Många av tittarfrågorna hann besvaras under sändningen. Dock inte alla. Vi höll kvar panelisterna en stund och lät dem svara på fler publikfrågor.
I panelen:

Åsa Stenmarck, resursflödesexpert Naturvårdsverket

Eva Malmström, professor i fiber- och polymerteknologi vid KTH och föreståndare för Wallenberg Wood Science Center

Niklas Nygårds, medgrundare Arya

Sofia Erixson, förpackningsutvecklare ICA Gruppen
Tittarfråga: Vart skickas plast från Motala till tvätt och granulering? Är det stora investeringar eller varför finns inte det i Motala?
Åsa Stenmarck:
– Vi har än så länge knappt någon tvättkapacitet i Sverige. Men Klimatklivet har skjutit till pengar till just Motala som står i startgroparna för att bygga ut bland annat den verksamheten.
Tittarfråga: Många i panelen förespråkar återvunnet material. Men hur ska det gå till att ingen jungfrulig oljebaserad plast ska in i systemet samtidigt som återvunnen plast bara håller måttet i ett begränsat antal cykler – är planen att allt ska återvinnas kemiskt till slut?
Åsa Stenmarck:
– Det handlar om flera spår. Kemisk återvinning är en del i det som måste hända, samtidigt som vi måste se till att biobaserad råvara går in och cirklar ett antal gånger i systemet. Därtill måste vi se till att vi använder rätt

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu