KOntakta oss
kontakta oss

Fossilfri mat behöver fossilfria beslut

19 juli, 2019

En fossilfri matproduktion. Visst låter det bra och visst är det något vi vill ha? Men att ta ett helt samhälle – och produktion – ur ett fossilberoende är lättare sagt än gjort.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här 

För att göra maten helt fossilfri behöver produktionen, leveransen, energianvändning och förpackningar förändras. Inom jordbruket är det framför allt drivmedel, uppvärmning och tillverkning av mineralgödsel som använder fossil råvara. Av dessa tre är drivmedel och gödsel de svåraste nötterna att knäcka.
Häromveckan höjde regeringen dieselstödet till landets lantbrukare med en krona, till 2,43 kr/liter. Vad skickar det för signaler? Enligt landsbygdsministern är det en kortsiktig insats för att säkerställa lönsamheten och öka konkurrenskraften i jordbruket efter den tuffa sommaren 2018.
Lantbrukaren Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, kommenterar det såhär: ”Jag har helt enkelt inte råd att avstå de pengarna”, säger han och förklarar att stödet motsvarar 2-3 månadslöner per år.

”Han efterlyser en klimatbonus till lantbrukare som tankar förnybara drivmedel.”

LRF Östergötland har tidigare uppmanat alla LRF:s regionförbund att gå över till att tanka 50 procent fossilfritt senast 2020. Enligt Peter Borring tog det höjda dieselstödet död på initiativet i ett slag.
Han efterlyser en klimatbonus till lantbrukare som tankar förnybara drivmedel – möjligen genom

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu