KOntakta oss
kontakta oss

Frågorna: Regenerativt jordbruk i fokus

18 juni, 2019

Vårens sista AGFO Talk handlade om regenerativt jordbruk – ett ämne som väcker många frågor. Under talket fick publiken mejla in sina frågor så att vi i efterhand kunde få dem besvarade. Vi ställde frågorna till en av paneldeltagarna, Anke Herrmann, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Regenerativt jordbruk
Betydelsen av ordet ”regenerera” kan vara att återbilda eller förnya. Det är vad regenerativa jordbrukare försöker göra genom att minimera plöjning, ha jorden beväxt och inte bar, odla fleråriga grödor och framför allt genom att låta betande djur sätta fart på fotosyntesen via sitt gödsel och betande. Vissa kallar det regenerativa jordbruket för ekologiskt 2.0.

Anke Herrmann, SLU.
Hur ser avkastningen och miljöhänsyn i kombination ut, jämför regenerativt/ekologiskt/konventionellt enligt tester och forskning?
– Det där är just den frågan som egentligen alla vill, men inte har, svaret på.
Reds. anm: Märta Jansdotters svar på AGFO Talk om regenerativt jordbruk var att den enda som har försökt räkna på detta är amerikanen Gabe Brown som är ett stort namn inom regenerativa odlingsmetoder. Han hävdar att man skulle kunna öka gårdens lönsamhet med 300-500 procent – beroende på utgångsläget. Tydligt är att det behövs mer forskning och exempel. Läs intervjun med Märta Jansdotter här.
Är regenerativt Eko 2.0?
– Jag jag skulle

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu