KOntakta oss
kontakta oss

Framtidens åkrar är blå

2 mars, 2021

Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast sju procent av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat, enligt FAO. Att utöka andelen vildfångad fisk är ingen lösning i dagsläget. Kan ett hållbart vattenbruk i stället mätta den snabbt växande världsbefolkningen?
Det försöker Kristina Sundell, som arbetar med utveckling av hållbart marint vattenbruk, ta reda på. Hon är zoofysiolog och professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, samt ordförande för, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning på Göteborgs universitet.
– I dag odlar vi i Sverige huvudsakligen regnbåge och röding i sötvatten och mest blå musslor i havet. Bra och god mat, men vi kan ju odla och äta många fler arter, säger hon.
Kristina Sundell
Sverige har potential
Den politiska viljan att Sveriges vattenbruk ska växa och bidra med hållbar mat och jobb på landsbygden finns, men utvecklingen går åt andra hållet. Under de senaste fem åren har odlad matfisk minskat med nästan 30 procent, i stället importerar vi cirka 90 procent av den odlade fisk som vi äter.
– Detta är inte riktigt hållbart. Även Sverige behöver ta sitt ansvar och öka försörjningskapaciteten när det gäller sjömat och då på ett hållbart sätt. För att komma dit måste vi nog börja tänka lite

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu