KOntakta oss
kontakta oss

Från förälskelse till hälsosamt skeptisk

11 februari, 2021

I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. 

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Den holländska konstnären Daan Roosegaarde gillar att låta ny teknik möta konst i olika miljöer. I sitt senaste projekt Grow (se bilden ovan) placerar han ut enorma mängder ljusdioder på en 20 000 kvadratmeter stor odling, i syfte att öka tillväxten och minska behovet av växtskyddsmedel. Jag älskade allt från första sekund. Lite som om den legendariska tyska technoklubben Berghain hade stuckit ut på ett fält och börjat odla purjolök. Techno, futurism och agtech – vad kan gå fel?
Förälskelsens svallvågor lägger sig när jag upplyser en kollega om min Grow-förälskelse. Han är inte lika imponerad. ”Du har alltså missat att vi behöver ljusbanta för att bättre ta hand om våra ekosystem? När vi är klara med att plastbanta, ja då står artificiellt ljus på tur. Lyssna på Klotets program om ljusföroreningar så förstår du”.
Techno, futurism och agtech – vad kan gå fel?
För som alltid gäller det att vara hälsosamt skeptisk. Vad innebär den nya tekniken? Hur påverkas ekosystemen? Idag är allt mer av världens yta belyst av artificiellt ljus. En användning, som när den flyttar utomhus, stör insekter som blir desorienterade och kan få svårt att överleva. Vissa länder har infört restriktioner mot vad man kallar ljusföroreningar, men inte Sverige. ”Vi har inte en miljörörelse som är

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu