KOntakta oss
kontakta oss

Från mylla till hylla – så ska maten spåras

4 december, 2019

En svensk blockkedja som utgår från bonden och ska gynna hela värdekedjan, det är vad svenska startupbolaget Agrovektor just nu bygger.
– Det här är en gigantisk elefant, men tar man elefanten i bitar kan man äta upp den.
Så säger Cecilia Ryegård, vd för Agrovektor. Hennes företag har tagit på sig uppgiften att bygga en svensk blockkedja (se faktaruta), Foodchain by Blockchain, som de menar kan säkra spårbarheten för livsmedelssektorn, från mylla till hylla.
– På mjukvaruutvecklingssidan finns massor att göra. Jag har hört att av alla miljarder som spenderas på utveckling av mjukvara läggs ynka en procent på jordbruk och livsmedel. Möjligheterna i den här sektorn kommer att explodera inom kort, säger Cecilia Ryegård.
På konferensen Agri Venture Sweden i Vara delade techjätten IBM ut pris till de mest lovande agtechföretagen inom mjukvara. Foodchain by Blockchain, som är ett startup-projekt finansierat av Vinnova och Agrovektor, föll IBM i smaken.
– Visst, vi står inför jättestora utmaningar och den största utmaningen i närtid är finansieringen, berättar Cecilia Ryegård.

Cecilia Ryegård. Foto: Carla Karlsson
IBM har sin egen lösning som bygger på blockkedjeteknik, IBM Food trust, ett system för stora livsmedelsproducenter. Agrovektor vill i stället börja på gräsrotsnivå och se vad producenterna behöver för att en blockkedja ska

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu