Ge maten en röst

Den som är intresserad av mat och hur den produceras bör prioritera söndagens val till EU-parlamentet. För är det något som påverkas är det vårt matsystem.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

I höstas skrev jag i en spaning att klimatkompensation ska ske i närområdet. Det vill säga att svenska lantbrukare borde få betalt för att binda kol i marken istället för att träd planteras i Uganda. Kolinlagring är enligt FN:s klimatpanel den billigaste metoden med den största potentialen för att minska koldioxidhalten i atmosfären. Nu börjar det hända saker.
I veckan gick EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ut och sade att bönder som skapar kolsänkor för att minska växthuseffekten bör få ersättning för klimatinsatsen. Förslaget är inget som de folkvalda i EU-parlamentet beslutar om utan är upp till medlemsländerna själva.
I kölvattnet av lagen kommer techföretagen med smarta lösningar som kan minska antibiotikaanvändningen.
Däremot är det upp till EU-parlamentarikerna – varav 20 från Sverige – att besluta vad som ska drivas i förhandlingarna när EU:s gemensamma jordbrukspolitik reformeras. I förslaget till ny politik läggs större vikt på miljö- och klimatåtgärder. Mer fokus ska också läggas på unga lantbrukare.
Jordbrukspolitiken är ett av flera viktiga beslut som fattas under nästa mandatperiod. Budgeten är en annat. Mycket av vår lagstiftning på jordbruks- och livsmedelsområdet beslutas på EU-nivå. Coops

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram