Genteknik i kampen mot borrelia

Genteknik i samhället har tidigare lett till polariserade debatter och låsta positioner, speciellt kring GMO. Projektet ”Möss mot fästingar” visar på ett nytt sätt att bedriva projekt i samverkan med dem som blir berörda.

 Trendspaningar och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

Fästingburna smittor är ett växande problem i USA, precis som i Sverige. I USA drabbas över 300 000 personer varje år av borrelia. Nu pågår ett projekt som vill bekämpa smittan med hjälp av genetiskt förändrade möss. Men bara om samhället vill det.
Den mest fästingdrabbade regionen i USA är norra östkusten, och speciellt öarna utanför Boston: Nantucket och Martha’s Vineyard.
– Alla som bor här får lära sig att göra fästingkontrollen varje kväll. Vi hjälper varandra och försöker kolla hela kroppen, men det räcker inte alltid, säger Carrie Fyler, på Martha’s Vineyard. Hon är biologilärare på öns gymnasium och arbetar tillsammans med sina elever i projektet ”Möss mot fästingar”.
Ett ekologiskt problem
Martha’s Vineyard är en ö som är ungefär dubbelt så stor som Fårö. På ön finns drygt 15 000 fastboende, men under sommaren blir de över 100 000 personer. Alla försöker hålla sig undan från fästingarna.
Borrelia orsakas av en bakterie (B. burgdorferi). Bakterien lever i den vitfotade

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram